Languages

Resize Text

+A A -A

Change Colors

You are here

Conferința anuală 2016 – Chișinău, Moldova

Creștem împreună: de la inițiative locale la strategii naționale în domeniul intervenției timpurii

 

INFORMAȚII GENERALE

Titlu: Creștem împreună: de la inițiative locale la strategii naționale în domeniul intervenției timpurii
Dată: 21-22 aprilie 2016
Locație: Chișinău, Moldova, Radisson Blu Leogrand, 77 Mitropolit Varlaam str.
Rețele sociale: Vrem să auzim opinia dumnevoastră #GrowingTogether #earlyintervention #ECI
Persoanele de contact EASPD: Adriana Popa and Timothy Ghilain
 

 

ÎNSCRIERE

 

PROGRAMUL CONFERINȚEI

 

 INVITAȚIE

 


CONTEXTUL CONFERINȚEI

Asociația Europeană a Prestatorilor de Servicii pentru Persoane cu Dizabilități (EASPD) în colaborare cu Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova și cu sprijinul EurlyAid, Zero Project, Ministerului Austriei al Muncii, Afacerii Sociale şi Protecţiei Consumatorului, Inclusion Europe, Unicef Moldova și SOIR Moldova organizează între 21-22 aprilie 2016 o conferință internațională în Chișinău, Moldova care va explora situația actuală a intervenției timpurii în Europa.

Perioada copilăriei timpurii este cea mai importantă perioadă de dezvoltare a vieții care determină bunăstarea, sănătatea, dezvoltarea cognitivă, emoțională și socială la maturitate. Cercetările vaste din domeniu arată că serviciile de intervenție timpurie de înaltă calitate pot îmbunătăți traiectoria de dezvoltare a copiilor, având astfel un impact pozitiv pe termen lung atât asupra copiilor, famililor acestora dar și a comunității.  În același timp, serviciile de intervenție timpurie sunt mai eficiente și mai puțin costisitoare pentru guvernele naționale dacă sunt oferite cât mai repede copiilor cu dizabilități.

Pentru a respecta drepturile reglementate de Convenția asupra Drepturilor Copilului și Convenția Națiunilor Unite privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, guvernele naționale sunt obligate să dezvolte și să implementeze servicii sociale corespunzătoare pentru copiii cu dizabilități pentru ca aceștia să poată beneficia pe deplin de toate drepturile în același mod ca și ceilalți copii.

Dezvoltarea de servicii de intervenție timpurie de înaltă calitate la nivelul comunității necesită o varietate de elemente: politici care să sprijine dezvoltarea de programe și servicii de intervenție timpurie sustenabile la nivel local, regional și national, un personal bine pregătit, servicii și terapii inovative ancorate în studii biomedicale și comportamentale, sprijin axat în special pe familie, și așa mai departe.


OBIECTIVELE CONFERINȚEI

Aducând laolaltă diferiți actori din domeniul intervenției timpurii, cum ar fi organizații ale părinților persoanelor cu dizabilități, organizații ale persoanelor cu dizabilități, furnizori de servicii pentru persoane cu dizabilități, cercetători, experți și factori de decizie la nivel național și international, conferința va analiza într-un mod critic dezvoltarea strategiilor naționale necesare pentru organizarea de servicii de intervenție timpurie de înaltă calitate la nivelul comunităților atât în Europa Occidentală cât și în Europa Centrală și de Est. De asemenea, conferința se va axa în principal pe schimbul de experiență și bune practici din domeniul intervenție timpurii din Europa și nu numai.

Principalele obiective ale conferinței sunt:

  • Învățare reciprocă și schimb de experință transnațional între diferiți actori implicați în domeniul intervenției timpurii;
  • Consolidarea dezvoltării de servicii de intervenție timpurie la nivelul comunității prin promovarea metodelor și modelelor inovative din domeniu;
  • Identificarea barierelor din cadrul legislației, formării profesionale, sistemelor de finanțare dar și alte obstacole care împiedică dezvoltarea de servicii de intervenție timpurie de înaltă calitate.

PARTICIPAȚI LA ACTIVITĂȚILE DINAINTEA CONFERINȚEI!

Vizită de studiu

O vizită de studiu va fi organizată la un centru de intervenție timpurie (Centrul Voinicel) din Chișinău pe 20 aprilie dimineața. Locurile sunt limitate doar pentru 20 de participanți: prioritate va fi dată primilor participanți înscriși.

Mai multe informații despre programul vizitei de studiu vor fi oferite în curând.


"Cel bun, cel rău și cel urât":  Atelierul EASPD de dezvoltare de proiecte – ediția 2016

Este propunerea mea de proiect suficient de BUNĂ? Este ceva RĂU care trebuie evitat în derularea unui proiect? Ați avut de-a face cu ceva URÂT care a îngreunat atingerea obiectivelor din cadrul unui proiect? Ediția 2016 a Atelierului EASPD de Dezvoltare de Proiecte din 20 aprilie organizată în cadrul conferinței pe tema intervenției timpurii va fi dedicată evaluării și analizării proiectelor de la faza de aplicare până la cea de implementare.

Alăturați-ne în Chișinău pentru această experiență de dezvoltare de proiecte din “Estul îndepărtat”!
 

PWD - save the date

 
 

Pentru mai multe informații despre acest atelier, contactați-o pe Carmen Arroyo de Sande.


ZERO PROJECT 2016: Cerere de propuneri în domeniul intervenției timpurii – Termenul limită: 24 ianuarie 2016

Echipa Zero Project împreună cu EASPD vă invită să propuneți practici inovative legate de tematica anului 2016: Intervenție timpurie. Practicile inovative din 2016 vor fi selectate de Zero Project și rețeaua de experți EASPD printr-un proces care va implica diferite etape.

Descărcați formularul pentru propuneri și instrucțiunile aici (informații în limba engleză)


Documente relevante: