Languages

Resize Text

+A A -A

Change Colors

You are here

Една наистина различна година

Уважаеми приятели и колеги,
Добре дошли в последното издание на бюлетина на EASPD за 2020 г.! Само каква година! За много от нас тя бе наистина различна. COVID-19 е наистина жестока болест: постави огромни бариери на страх във всички аспекти на взаимоотношенията ни, които ни отличават като хора. Да прегърнеш болен, скърбящ или умиращ твой близък. Да му предоставяш непосредствени грижи, без да носиш маска или щит. Да участваш в раждането на дете. Да се ​​радваш на нормалните социални контакти със семейството, приятелите и колегите си. Да създаваме музика заедно, да пеем заедно, да спортуваме заедно. Да разлистваш страниците на заглавията в книжарницата.
И разбира се, тези бариери направиха изключително проблематична ежедневната подкрепа, която предоставяте на хората с увреждания. Действително през първите „мрачни“ дни на пандемията обстоятелствата направиха почти невъзможно изпълнението на обичайните Ви задължения. Децата, за които се грижехте, често трябваше да останат в семейния си дом. Често бяха налагани ограничения и на възрастните, на които се налагаха същите забрани за излизане като на останалата част от населението. Ако помагате на деца или млади хора да учат или осигурявате настаняване и лични грижи на възрастни лица, вероятно е трябвало да реорганизирате напълно начина, по който предоставяте услугите си. Всичко това се усложни изключително от многобройни проблеми: от броя на заболелите служители сред персонала Ви, достъпа до лични предпазни средства и ограниченията за пътуване до работното място, до замразяване на договорите и намаляване на бюджетите за услуги.
През тази толкова тежка година ние в EASPD се опитахме да Ви помогнем. Сред акцентите са създадената от нас Facebook група „Обединяване на силите“ („Joining Forces“), чрез която се осигури възможност на 450 членове на групата и нашата организация да споделяме важна информация, ресурси и добри практики за справяне с COVID-19 в услугите. През годината стартирахме поредица от онлайн уебинари по ключови теми и проведохме двете си големи конференции в онлайн формат. Също така открихме поредицата уебинари „Седмица на социалните услуги“ и използвахме всяка възможност на европейско равнище, за да настояваме за необходимостта от устойчиво и стабилно финансиране на услугите за хора с увреждания, независимо дали в държавите-членки на ЕС или в цяла Европа.
И ето, че 2020 г. наближава към своя край. Изглежда, че вече всички можем да очакваме по-светла 2021 г., тъй като ваксините започват да се предлагат и вече се вижда краят на бича на пандемията.
В качеството си на членове на Борда и служители на EASPD, всички ние Ви пожелаваме щастливи празници и прекрасна Нова година!
 
Дж. Кроу